Kirjoittaja
Olen Tiina-Maria Päivänsalo ja olen toiminut kohta parikymmentä vuotta lukion psykologian (ja filosofian) opettajana. Psykologia on hieno oppiaine, joka herättää ajatuksia ja auttaa havainnoimaan ja pohtimaan asioita monipuolisesti. Olen ollut mukana kirjoittamassa kahta psykologian oppikirjasarjaa (PS-sarja ja Oivallus-sarja). Oppimisen taidot -sivustollani kirjoitan opiskelijoilleni oppimisesta, opiskelutaidoista ja kirjoittamisesta.
Ajattelen siis opin
Tiedot unohtuvat. Mitä sellaista opiskelija ottaa mukaansa, jolla on arvoa vielä myöhemminkin? Syntyykö näkemystä? Syntyykö ajattelutaitoa? Nämä kysymykset ovat minulle tärkeitä. Haluan pohtia sitä, miten opiskelijan niin ainekohtaiset kuin yleisemmätkin ajattelun valmiudet kehittyvät ja miten kehittymistä voi opettajan valinnoilla tukea. Etsin eräänlaista ajattelupedagogiikkaa. Sellainen ole mitään uutta. Sillä on juuret jo vähintään sokraattisissa dialogeissa ja suurin osa merkittävistä kasvatusajattelijoista puhuu asiasta.
Lienee kuitenkin niin, että opettajan on omassa kasvussaan etsittävä aina uudelleen ja uudelleen niitä asioita, jotka ovat tärkeitä.
Opettajana olen aina ollut kiinnostunut pedagogiikasta ja oppimisen psykologiasta. Olen kokeillut monenlaisia tapoja opettaa ja tiedän periaatteessa valtavan määrän mahdollisia tapoja järjestää opetusta ja oppimista. Silti aika usein on tilanne, että en tiedä, mitä ihmettä seuraavan aiheen kanssa tekisin. Haluan kerätä näille sivuille itselleni merkityksellisiä työtapoja yhteen, niin että muistan palata niihin ja käyttää uudelleenkin sitä, minkä näen toimivan omassa opetuksessani hyvin.
Aion kirjoittaa täällä aika yksinkertaisista työtavoista. Sellaisista, joita kuka tahansa voi käyttää ja kuka tahansa voi keksiä. Sellaisista, joihin voi juurtua ja joita voi sitten käyttää luovasti uusissa tilanteissa. En ole keksinyt tai kerännyt tänne mitään uutta tai mullistavaa. Toivottavasti kuitenkin selkeää, ajateltua ja käyttökelpoista, monenlaisiin oppimisjärjestelyihin sopivaa.
Ajattelu näkyväksi
Yksi opettamiseen liittyvistä lempikirjoistani on Ritchhartin, Churchin ja Morrisonin kirja Making Thinking Visible. Ajattelun tekeminen näkyväksi on minulle tärkeä ajatus. Opettajana minun on tärkeää nähdä ja kuulla opiskelijoiden ajattelua. Kirjoittamisen tavoitteena tehdä myös opettajan ajattelua näkyväksi. Haluan katsoa itsekin vähän paremmin, mitä olen tekemässä. Samalla haluan osallistua opettajien ja muiden kasvatusta ajattelevien keskinäiseen jakamiseen, keskusteluun ja yhteiseen kehittämiseen.